Ezt a természetes
édesítőszert megtaláljuk a zöldségekben és a gyümölcsökben, de az emberi
szervezet önmaga is képes az előállítására. A nyírfacukor elnevezést azért
kapta, mert a xilitolt először a nyírfából vonták ki, azonban ma már
kukoricarostból állítják elő. A nyírfacukor íze és megjelenése tökéletesen megegyezik
a hagyományos cukoréval, de szénhidráttartalma jóval kisebb és kalóriatartalma is 40%-kal
alacsonyabb a cukorénál. Ezenkívül a vércukorszintet sem emeli meg, mivel
glikémiás indexe igen alacsony: mindössze 7.
Annak ellenére, hogy a nyírfacukor küllemre
megegyezik a hagyományos cukorral, élettani hatása éppen ellentétes a
cukoréval. A nyírfacukor nem vezet elhízáshoz, nem okoz fogszuvasodást, nem
savasít, nem emeli meg a vércukorszintet stb.
a nyírfacukor késlelteti a természetes éhségérzetet
a xilit segítségével csökkenthető a cukor és az
édesség iránti vágy
a nyírfacukor elősegíti az emésztést és
megakadályozza a székrekedést
a xilit segítségével normalizálható a vércukorszint
a xilit nem növeli a test inzulinigényét
a nyírfacukor kalória- és szénhidráttartalma is
alacsony
a xilit lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést
és még a lepedéket is eltávolítja a fogakról
a nyírfacukor antibakteriális tulajdonságú
a xilit igazoltan gombaölő, így kiválóan
alkalmazható a Candida-betegségek esetében is.
a nyírfacukor segítségével lúgosíthatunk,
méregteleníthetünk
a xilit segíti a kalcium és a B-vitaminok
felszívódását.