Ezt a természetes édesítőszert megtaláljuk a zöldségekben és a gyümölcsökben, de az emberi szervezet önmaga is képes az előállítására. A nyírfacukor elnevezést azért kapta, mert a xilitolt először a nyírfából vonták ki, azonban ma már kukoricarostból állítják elő. A nyírfacukor íze és megjelenése tökéletesen megegyezik a hagyományos cukoréval, de szénhidráttartalma jóval kisebb és kalóriatartalma is 40%-kal alacsonyabb a cukorénál. Ezenkívül a vércukorszintet sem emeli meg, mivel glikémiás indexe igen alacsony: mindössze 7.Annak ellenére, hogy a nyírfacukor küllemre megegyezik a hagyományos cukorral, élettani hatása éppen ellentétes a cukoréval. A nyírfacukor nem vezet elhízáshoz, nem okoz fogszuvasodást, nem savasít, nem emeli meg a vércukorszintet stb.a nyírfacukor késlelteti a természetes éhségérzeteta xilit segítségével csökkenthető a cukor és az édesség iránti vágya nyírfacukor elősegíti az emésztést és megakadályozza a székrekedésta xilit segítségével normalizálható a vércukorszinta xilit nem növeli a test inzulinigényéta nyírfacukor kalória- és szénhidráttartalma is alacsonya xilit lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést és még a lepedéket is eltávolítja a fogakróla nyírfacukor antibakteriális tulajdonságúa xilit igazoltan gombaölő, így kiválóan alkalmazható a Candida-betegségek esetében is.a nyírfacukor segítségével lúgosíthatunk, méregteleníthetünka xilit segíti a kalcium és a B-vitaminok felszívódását.